poniedziałek, 27 lipca 2015

TORT ARBUZOWY - IDEALNY WAKACYJNY DESER

Dawno nie było na blogu jedzenia... Niestety odkąd wróciłam do pracy na wszystko mam mniej czasu w tym również na eksperymenty w kuchni. Bardzo żałuję bo uwielbiam kuchenne przygody :) 
W dzisiejszym poście królem jest tort arbuzowy. Oglądałam mnóstwo zdjęć w sieci tego wakacyjnego deseru, ale zawsze myślałam, że tego nie da się zrobić. No i nadszedł moment kiedy postanowiłam spróbować go zrobić. Nie wyszedł idealny ale smakował wyśmienicie. Polecam na wakacyjne imprezy jak znalazł :)




Potrzebne składniki:
arbuz
galaretka
śmietana 30%
serek mascarpone
owoce do ozdoby
płatki migdałowe



Z arbuza wycinamy walec odpowiedniej dla nas grubości.
Odcinamy boczną skórkę.
Rozpuszczamy galaretkę - możemy to zrobić najpierw - przestygnie w czasie kiedy będziemy wycinać arbuza.
Przestudzoną galaretkę polewamy wykrojony walec aby stworzyć warstwę izolującą między arbuzem a kremem - uchroni to krem przed spływaniem.  


Polanego galaretką arbuza wstawiamy do lodówki.
W czasie gdy galaretka się ścina prażymy na suchej patelni migdały, przygotowujemy krem ze śmietany i serka mascarpone (można dodać 3 łyżki cukru pudru) oraz owoce do ozdoby tortu

Reszta to już kwestia Waszej wyobraźni :)

SMACZNEGO!!!






10 komentarzy:

  1. uwielbiam arbuzy a tort wygląda smakowicie<3

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy post!:)
    zapraszam do mnie: http://blousforyou.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam arbuza, wiec taki tort byłby dla mnie idealny :)

    Pozdrawiam,
    VANILLAMADNESS.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Owoce są super! Taki tort to bym chętnie skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wooow wygląda przepysznie <3 jako iz nie moge jesc nic mlecznego , zastanawiam się nad wersją z mleczkiem kokosowym- myslisz, ze wyjdzie?:> pozdrawiam!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie próbowałam z mleczkiem kokosowym ale mam informację od koleżanki że da się to zrobić :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...