piątek, 7 marca 2014

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKĘ KOKOSOWĄ

Dzisiaj kulinarnie dla lubiących słodycze, zwłaszcza te robione w domu polecam drożdżówkę kokosową, która również mogłaby być drożdżowym ciastem kokosowym :)


SKŁADNIKI na ciasto:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru  - ja daję 80 g
- 100 g miękkiego masła
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 jajka plus jedno do smarowania
- 1/2 szklanki ciepłego mleka

składniki na nadzienie:
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki mleka

Ja rozpoczynam od przygotowania nadzienia :) Składniki podgrzewamy w rondelku aż kokos wchłonie mleko :) 


Drożdże rozrabiam z mlekiem i odrobiną cukru - odstawiam na moment do wyrośnięcia.
W tym czasie do miski daję wszystkie składniki do ciasta i na końcu drożdże
Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie klei się do ręki.


Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość


Wałkujemy coś na kształt prostokąta i smarujemy cienką warstwą nadzienia


Zwijamy jak roladę


Kroimy ok. 1 cm plastry


I układamy na wyłożonej papierem blasze


Przed włożeniem do piekarnika smaruję jajkiem i posypuję kokosem
Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni



SMACZNEGO :)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie ciasta drożdzowe, Twoje wygląda przepysznie. Ja mam zamiar jutro upiec babeczki drożdzowe z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, wyglądają pyysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią jutro wykorzystam ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  4. mm pycha:*

    www.kataszyyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro weekend, więc przetestuję! Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda baaaaaaaaaaardzo smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze, ale pyszne! właśnie piję sobie herbatkę i takie ciasteczko baaardzo by pasowało :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie ^^ U mnie dzisiaj sernik na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Matko!!!! mam totalny ślinotok!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...